Koninklijke Onderscheiding voor Gerda Huijbregts tijdens afscheid als bestuurder 28 juni 2024

‘Alleen bereik je niets, met elkaar een heleboel’

Gerda Huijbregts ontving uit handen van burgemeester Marcel Delhez (gemeente Veldhoven) op 27 juni een Koninklijke onderscheiding. Gerda is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats tijdens haar afscheid als bestuurder van Combinatie Jeugdzorg en tevens 25-jarig jubileum bij onze organisatie. Gerda is per 1 juli 2024 met vervroegd pensioen gegaan en sluit hiermee een indrukwekkende carrière in de gezondheidszorg en jeugdzorg af. Gerda: “Nog beduusd en ook blij en dankbaar kijk ik terug op een heel bijzonder afscheid! Een afscheid boordevol verrassingen, fantastisch georganiseerd en een afscheid met heel veel aardige, mooie en lieve reacties, zowel van collega’s binnen Combinatie Jeugdzorg als van ‘collega’s’ waar we mee samenwerken uit de zorg, het onderwijs, kinderopvang en de (lokale) overheid, hartverwarmend! Ik kijk nu met nog meer trots naar Combinatie Jeugdzorg; alleen bereik je niets en met elkaar een heleboel, dat is hierbij ook duidelijk geworden. Zeer veel dank aan iedereen en het allerbeste gewenst voor de toekomst!” Haar jarenlange inzet en toewijding als bestuurder, in haar neventaken en als vrijwilliger, maken haar een zeer waardige ontvanger van de koninklijke onderscheiding. Benieuwd wat dat allemaal is? 

Gerda begon haar loopbaan als wijkverpleegkundige en heeft in diverse managementfuncties binnen de jeugdgezondheidszorg en thuiszorg gewerkt. Sinds 1999 heeft zij zich ingezet voor de jeugdzorg, eerst in een managementfunctie en vanaf 2011 als bestuurder van Combinatie Jeugdzorg. Gedurende haar loopbaan heeft zij zich onderscheiden door haar brede maatschappelijke betrokkenheid en onvermoeibare inzet voor kwetsbare kinderen en hun gezinnen. Ze heeft bijgedragen aan innovatie en kennisontwikkeling binnen de sector. Professionalisering en participatie van cliënten en pleegouders waren hierbij voor haar altijd van groot belang. 

Sinds de transitie van de jeugdzorg in 2015 heeft Gerda zich zowel regionaal als landelijk actief ingezet, onder andere als lid van een werkgroep van de Hervormingsagenda Jeugd. Ondanks de uitdagingen heeft zij haar organisatie door moeilijke tijden geleid, waarbij Combinatie Jeugdzorg meerdere malen het keurmerk Beste Werkgever in de sector Zorg-GGZ ontving van onderzoeksbureau Effectory.

Ook is Gerda voorzitter van de Adviesraad van Fontys Hogeschool Pedagogiek en voorzitter van het Samenwerkingsverband Effectieve Jeugdhulp Nederland (SEJN). Verder voert zij een aantal neventaken uit onder andere als lid van het bestuur van de stichting Thomas van Villanova (fonds gericht op de ondersteuning van jongeren, gezinnen en daklozen in zeer kwetsbare omstandigheden) en lid van de Raad van Commissarissen van woningbouwcorporatie WoCom met als portefeuille zorg, welzijn en governance. Naast haar werkzaamheden en haar neventaken is Gerda al jarenlang actief lid van het Veldhovense zangkoor Chant’Oers. Vanaf 2009 is zij naast koorlid ook bestuurslid van Chant’Oers en steekt hier als vrijwilligster veel energie en vrije tijd in.

“Gerda heeft een indrukwekkende staat van dienst. Haar inspanningen hebben niet alleen geleid tot betere jeugdzorg maar ook in talloze levens het verschil gemaakt, dankjewel daarvoor”, aldus de burgemeester