Eerste Mockingbird constellatie van Combinatie Jeugdzorg officieel van start 09 oktober 2024

De eerste Mockingbird constellatie, een samenwerkend netwerk van pleeggezinnen, van Combinatie Jeugdzorg is een feit! Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 3 oktober jl. hebben pleegouders Annemarie en Twan samen met wethouder Jeugd van de gemeente Asten, Janine Spoor, het Mockingbird hubhome officieel geopend. Dit markeert een belangrijke mijlpaal voor de regio en Combinatie Jeugdzorg, die hiermee voor het eerst deze vernieuwende werkwijze in pleegzorg in Zuidoost-Brabant implementeert. Annemarie en Twan worden ook wel de hubhome pleegouders genoemd omdat zij de kartrekkers en spil zijn van dit netwerk van pleeggezinnen. Samen met nog drie andere pleeggezinnen vormen zij de eerste constellatie in de regio. Annemarie: “De band die je hebt met je familie, de onvoorwaardelijk liefde, de kracht van het samenzijn, het er niet alleen voor staan, je altijd welkom voelen, daar gaan wij als hubhome voor zorgen en uitdragen.” 

Regionale samenwerking

Tijdens de opening waren naast het projectteam Mockingbird ook diverse betrokkenen bij pleegzorg aanwezig, waaronder vertegenwoordigers van Samen voor Jeugd en Een 10 voor de Jeugd die samen de 21 gemeenten van Zuidoost-Brabant vertegenwoordigen. Zij hebben een tweejarige projectfinanciering gerealiseerd om Mockingbird in de regio mogelijk te maken. Sandra Hijnen, bestuurder van Combinatie Jeugdzorg, benadrukte het belang van dit project: "De kracht van onze samenwerking binnen Mockingbird gaat echt het verschil maken voor het welzijn van onze pleeggezinnen. We bouwen samen aan een liefdevolle en ondersteunende omgeving voor onze pleeggezinnen, wat essentieel is voor het behouden van pleeggezinnen en het voorkomen van voortijdig afgebroken pleegzorgplaatsingen (breakdowns)."

Rustige start voor de gezinnen

De officiële lancering van de constellatie vond al eerder plaats op 15 september. Hierbij waren de betrokken pleeggezinnen en de Mockingbird begeleider aanwezig: een groep van 9 volwassenen en 9 kinderen. Lieke Cruijsen, projectleider Mockingbird, licht toe: "We hebben bewust gekozen voor een rustige start, zonder de aanwezigheid van andere medewerkers of betrokkenen uit de regio. Dit sluit volledig aan bij de kernwaarden van Mockingbird: ruimte geven voor ontspanning en verbinding." 
Vanaf nu zullen er maandelijks bijeenkomsten georganiseerd worden door het hubhome pleeggezin. Momenteel zijn er drie satelliet gezinnen aangesloten, een mooie basis om mee te beginnen. Komend jaar breiden we het aantal satelliet pleeggezinnen uit.

Succesvolle inzet Mockingbird

Pleegzorg vormt een waardevolle oplossing voor kinderen die (tijdelijk) niet bij hun ouders kunnen wonen. Maar niet alle plaatsingen zijn even succesvol, met als gevolg dat de pleegzorgplaatsing voortijdig afgebroken moet worden (breakdown) en soms stoppen pleegouders dan helemaal met pleegzorg. Mockingbird is een werkwijze om pleegzorgplaatsingen te stabiliseren en een veilige basis te bieden aan kinderen. Deze werkwijze is al succesvol gebleken in Engeland en de Verenigde staten. Onderzoeken in beide landen tonen aan dat de Mockingbird werkwijze bijdraagt aan verbeterde stabiliteit in plaatsingen, meer ervaren steun en minder voortijdige uitval van pleegouders. Eind 2022 is Mockingbird gestart met de eerste Nederlandse gezinnen.

Hoe werkt Mockingbird?

Mockingbird is een nieuwe werkwijze in pleegzorg. Mockingbird richt zich voornamelijk op het versterken en ondersteunen van pleegouders en het bevorderen van onderlinge relaties tussen pleegouders, pleegkinderen, de eigen kinderen van pleegouders en de familie van het pleegkind. De kern van een Mockingbird constellatie wordt gevormd door de hubhome pleegouders, ervaren (voormalig) pleegouders die verschillende satelliet pleeggezinnen ondersteunen, versterken en met elkaar verbinden. Maandelijks organiseren de hubhome pleegouders activiteiten, en pleegkinderen kunnen er logeren. Daarmee wordt ingezet op het bevorderen van een gevoel van gemeenschap en verbondenheid binnen de Mockingbird constellatie: ‘building an extended family’.

Uitrol Mockingbird in Nederland

In Nederland wordt Mockingbird uitgerold door Ondersteuning Pleeggezin (OP). OP heeft Combinatie Jeugdzorg begeleid bij het opzetten van deze eerste constellatie en zal deze gedurende het eerste jaar volgen en evalueren. Na een succesvolle evaluatie kan Combinatie Jeugdzorg pleegzorg in de regio Zuidoost-Brabant verder uitbreiden met nieuwe Mockingbird constellaties.