Het is officieel: Combinatie Jeugdzorg is de nieuwe samenwerkingspartner van Stichting Ondersteuning Pleeggezin (OP) en gaat aan de slag met Mockingbird! Om goed uit de startblokken te komen dompelde het projectteam zich drie dagen lang onder in het gedachtegoed van Mockingbird. “De verhalen vanuit de bestaande Mockingbird constellatie waren enorm inspirerend. Ze maken duidelijk welke positieve impact we ook in Zuidoost-Brabant willen bereiken”, vertelt projectleider Lieke Cruijsen. Maaike Rawie en Serana Wahlen van Stichting OP begeleiden Combinatie Jeugdzorg tijdens de implementatie van Mockingbird. Maaike vertelt: “De kern van Mockingbird is heel logisch en laagdrempelig: het creëren van een familiestructuur van pleeggezinnen voor ondersteuning en gezelligheid. Maar er komen veel kleine en grote stappen bij kijken om de pleegzorgorganisatie én alle belanghebbenden in stelling te brengen. Dan pas kan de constellatie daadwerkelijk een succes worden.”
Mockingbird is een werkwijze in pleegzorg die al in verschillende landen wordt toegepast. Zes tot tien pleeggezinnen vormen samen een Mockingbird constellatie: een soort grote familie met als spil het hubhome pleeggezin. Het hubhome is een ervaren (voormalig) pleeggezin dat bijeenkomsten organiseert en de andere pleeggezinnen ondersteunt en verbindt. Dankzij Mockingbird voelen pleeggezinnen zich sterker en meer gesteund. Dit zorgt voor een stabiele en vertrouwde omgeving voor pleegkinderen om zich te ontwikkelen en op een fijne manier op te groeien.
Dag één staat in het teken van ‘willen werken met Mockingbird’, oftewel de motivatie om hier als organisatie – en zeker ook als projectteam en individu – mee aan de slag te gaan. Op de tweede dag staat het ‘kunnen werken met Mockingbird’ centraal. Aan bod komen de visie, basisprincipes en structuur van Mockingbird. Ook schuiven deze dag een aantal gastsprekers aan die betrokken zijn bij de eerste constellatie door Horizon Jeugdzorg en Regio Midden-Holland: de hubhome pleegouders, satelliet gezinnen, de Mockingbird pleegzorgbegeleider en (voormalig) pleegkinderen. Die combinatie van theorie en praktijk werkt ontzettend goed. Mockingbird gaat echt leven door de verhalen van deze gastsprekers. Na de motivatie, inspiratie en theorie staat dag drie in het teken van doen; ‘gaan werken met Mockingbird’. Welke acties en stappen moet je daarvoor als projectteam uitzetten?
Volgens Serana wordt het de deelnemers zeker op de laatste trainingsdag duidelijk dat er veel komt kijken bij het implementeren van Mockingbird. “De financiering die is toegekend door Regio Zuidoost-Brabant is een fantastisch startpunt. Je wilt als projectgroep alleen geen eilandje worden binnen de eigen organisatie. Om Mockingbird te laten slagen en in de toekomst te laten groeien moet je nu al veel goed regelen en afstemmen. Die aandacht gaat zich later dubbel en dwars uitbetalen.” Als projectleider is Lieke blij met de opbrengst van de training: “We hebben een opzet voor ons plan gemaakt. We weten welke stappen we moeten zetten om over een jaar een constellatie te lanceren. Dat gaan we nu verder uitwerken. De training van Stichting OP heeft ons een mooie zet in de rug gegeven.”
De implementatie van Mockingbird in Nederland wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels, met gelden van de Nationale Postcode Loterij en het Oranje Fonds. Stichting OP traint en begeleidt pleegzorgaanbieders in het doorvoeren van de Mockingbird werkwijze. Samen met gemeenten en instanties zorgen pleegzorgorganisaties voor de randvoorwaarden voor Mockingbird.
© Combinatiejeugdzorg