Wat gaat goed en waar kunnen we verbeteren?
Wij hechten veel waarde aan de ervaringen met onze zorg van kinderen (vanaf 8 jaar), jongeren, ouders en pleegouders. Daarom voeren we elke twee jaar een tevredenheidsonderzoek uit, waarbij zij anoniem een vragenlijst kunnen invullen om hun ervaringen te delen. Zo krijgen we inzicht in wat goed gaat en waar we kunnen verbeteren. In oktober 2024 heeft onderzoeksbureau ZorgfocuZ in opdracht van Combinatie Jeugdzorg weer een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. De resultaten laten een overwegend positief beeld zien: jongeren en ouders gaven als rapportcijfer voor onze zorg gemiddeld een 7,1. Kinderen en jongeren in pleegzorg en pleegouders beoordeelden ons met rapportcijfers tussen 8,2 en 8,8. De uitkomsten zijn inmiddels besproken met de Cliƫntenraad, Jongerenraad en Pleegouderraad. De opbrengsten hiervan vormen samen met de uitkomsten van de onderzoeken de basis om aan de slag te gaan met acties voor verdere verbetering van onze zorg. We willen iedereen die de vragenlijst heeft ingevuld hartelijk danken! Benieuwd naar wat goed gaat en wat beter kan?
Wat gaat goed?
- Deskundigheid en vriendelijkheid van professionals: 90% van de kinderen en jongeren en 93% van de ouders zijn hierover tevreden.
- Hulpverlening: 78% van de kinderen en jongeren voelt zich goed geholpen en 71% van de ouders ervaart dat zij goed advies krijgen.
- Pleegzorg: kinderen en jongeren voelen zich op hun gemak in hun pleeggezin, weten waarom ze in een pleeggezin wonen en krijgen passende ondersteuning van de pleegzorgbegeleider. Nagenoeg alle pleegouders hebben prettig contact met de pleegzorgbegeleider en voelen zich een belangrijke partner van Combinatie Jeugdzorg. Ook ervaren zij dat het pleegouderbegeleidingsplan samen wordt gemaakt en dat het belang van het kind voorop staat in contact met de ouders.
Wat kan beter?
- Verbeterpunten vanuit de jongeren zijn het eerste contact met Combinatie Jeugdzorg en het bespreken van de inhoud van het hulpverleningsplan/ dossier.
- Naast het lage rapportcijfer (5,0) van ouders met een kind in pleegzorg blijkt, zowel uit hun scores op de stellingen als hun reacties op de open vragen, dat vooral de communicatie en betrokkenheid bij de hulpverlening aandacht behoeven. Een belangrijk aandachtspunt bij deze doelgroep is het vergroten van het aantal deelnemers bij de volgende meting, zodat de uitkomsten meer representatief zijn.
De komende tijd werken we naar aanleiding van de opbrengsten aan concrete acties om onze hulpverlening verder te verbeteren.